Odżywianie

Świeży makaron z porami i tuńczykiem posypany zieloną pietruszką

warsztaty-kulinarne-kuchjnia-dla-aktywnych-15

Składniki dla 4 osób:

  • 8 porów (potrzebujemy tylko białą część)
  • Duże opakowanie śmietany 32%
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach  w oleju
  • sok z 1 cytryny
  • Papryka mielona słodka i ostra
  • Natka pietruszki
  • Ser parmezan lub pecorino (150 g)
  • 400 g świeżego makaronu tagiatelle

Sposób przygotowania:

Pory umyć, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Na patelnię wylać olej z puszki z tuńczykiem. Na nim podsmażyć pory aż będą miękkie. Dodać tuńczyka z puszki, sok z cytryny. Podsmażyć. Po chwili dodać śmietaną. Starannie wymieszać. Przyprawić papryką, wymieszać i przykryć.

Zagotować wodę na makaron, osolić. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Ser utrzeć na tarce, natkę posiekać.

Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć do garnka sos i do niego dodać makaron. Wymieszać delikatnie, posypać serem. Wyłożyć na talerze, posypać natką.

Autorką przepisu jest Dota Szymborska
www.oneginetatopa.blogspot.com

warsztaty-kulinarne-kuchjnia-dla-aktywnych-4

warsztaty-kulinarne-kuchjnia-dla-aktywnych-5

Advertisements

4 thoughts on “Świeży makaron z porami i tuńczykiem posypany zieloną pietruszką

  1. Pingback: Kuchnia dla aktywnychKobietabiega.pl | Kobietabiega.pl

  2. Pingback: Kuchnia dla aktywnych | Kobieta biega

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s