Odżywianie / Zdrowie

Kurczak Tandori – przepis z diety

Wrzucam przepis na kurczak Tandori i jednocześnie przepraszam, że tak długo na niego czekaliście.

Kurczak Tandori to nic innego jak pieczone pałki kurczaka. Z tego co pamiętam nie smakowała mi marynata z jogurtu, która po upieczeniu nie wygląda najciekawiej. Przyprawiałam kurczaka jedynie przyprawami. Ale wszystko oczywiście jest kwestią indywidualną.

Upieczonego kurczaka podajemy, np. z fasolką szparagową i kasza gryczaną.

Potrzebne składniki:

  • Pałki kurczaka (na porcję przypada jedna pałka)
  • sok z cytryny
  • świeży imbir
  • czosnek
  • jogurt
  • curry
  • fasolka szparagowa
  • kasza gryczana

Pałkę z kurczaka dokładnie umyć, a następnie poprzez nacięcie na skórze oddzielić ją od mięsa. Po lekkim nasoleniu włożyć do naczynie żaroodpornego i zalać marynatą. Wszystko wstawić do nagrzanego piekarnika 180º C i piec pod przykryciem ok. 30-40 minut, co jakiś czas polewając kurczaki płynem, w którym się pieką.

Marynata: jogurt wymieszać z drobno posiekanym imbirem, czosnkiem, łyżką soku z cytryny oraz odpowiednio dużą ilością curry, aby smak był dość wyrazisty. Wszystko ze sobą wymieszać i zalać tym kurczaki.

Reklamy

12 thoughts on “Kurczak Tandori – przepis z diety

  1. Uwielbiam dania z kurczakiem i zawsze kiedy wracam z siłowni to takie próbuję 🙂 Takiego jeszcze nie znałam, więc po dzisiejszym treningu będzie jak znalazł 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s