Odżywianie

Batony energetyczne

warsztaty-kulinarne-dla-aktywnych-bosch-71

Batony energetyczne, fot. Bosch

Oto przepis na batony energetyczne – oczywiście z serii „Zdrowa kuchnia dla aktywnych”. Polecam bo są nie tylko smaczne, ale też i zdrowe i wartościowe odżywczo.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • bakalie: figi, słonecznik , morele, żurawina

Sposób przygotowania:

Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180º. Zmiksować olej, miód i jajko. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć mokre z suchym. Nie należy się przejmować tym, że wszystko bardzo się lepi. Uformować batonu i ułożyć na papierze wyłożonej papierem blasze. Włożyć do piekarnika i piec przez około 20-25 minut, lub wyciągnąć wcześniej jak batony zbrązowieją.

Autorką przepisu jest Dota Szymborska-
www.oneginetatopa.blogspot.com

5 komentarzy do “Batony energetyczne

Dodaj komentarz