Oto przepis na batony energetyczne – oczywiście z serii „Zdrowa kuchnia dla aktywnych”. Polecam bo są nie tylko smaczne, ale też i zdrowe i wartościowe odżywczo.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- 1/2 szklanki oleju
- 2/3 szklanki miodu
- 1 jajko
- bakalie: figi, słonecznik , morele, żurawina
Sposób przygotowania:
Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180º. Zmiksować olej, miód i jajko. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć mokre z suchym. Nie należy się przejmować tym, że wszystko bardzo się lepi. Uformować batonu i ułożyć na papierze wyłożonej papierem blasze. Włożyć do piekarnika i piec przez około 20-25 minut, lub wyciągnąć wcześniej jak batony zbrązowieją.
Autorką przepisu jest Dota Szymborska-
www.oneginetatopa.blogspot.com
Przetestowane właśnie wczoraj i było…świetne
Oj, to już wiem co będę przygotowywał w ten weekend 😀
z solą bym nie przesadzał
polecam zamiast mąki pszennej użyć maki żytniej pełnoziarnistej albo chociażby zwykłej mąki żytniej;)
genialny przepis. pozdrawiam